Ιμάμ Μπαϊλντί: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό

Παραδοσιακή Συνταγή

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο (σε φετούλες)
  • 4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για τις μελιτζάνες)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
  • Προαιρετικά: λίγη φέτα ή γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία μελιτζανών:

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στα δύο και χαράζουμε τη σάρκα σε σταυρωτό μοτίβο (χωρίς να τρυπήσουμε τη φλούδα).
  2. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30-45 λεπτά να ξεπικρίσουν.
  3. Τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  4. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον φούρνο (στους 200°C για 20 λεπτά) ή τις τηγανίζουμε ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν.

2. Παρασκευή γέμισης:

  1. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν (όχι να πάρουν χρώμα).
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και κανέλα.
  3. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.

3. Γέμισμα και ψήσιμο:

  1. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  2. Με κουτάλι τις πατάμε ελαφρά στο κέντρο ώστε να δημιουργηθεί χώρος και τις γεμίζουμε με το μείγμα.
  3. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο νερό στον πάτο του ταψιού.
  4. Ψήνουμε στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι μελιτζάνες και να μελώσει το φαγητό.

🧊 Σερβίρισμα:

Το Ιμάμ σερβίρεται ιδανικά χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύεται υπέροχα με φέτα, γιαούρτι ή τραγανό ψωμί. Είναι εξαιρετικό και για επόμενο γεύμα, καθώς η γεύση του γίνεται ακόμα πιο πλούσια την επόμενη μέρα!

BONUS TIP: Το Ιμάμ αποτελεί το ιδανικό φαγητό όπου ο μάγειρας, ακόμα και αν είναι “εντελώς” ερασιτέχνης, έχει τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσει, να προσθαφαιρέσει τα υλικά της επιλογής του (με μέτρο) και φυσικά να δώσει τη δική του ξεχωριστή πινελιά στην τελική εμφάνιση του πιάτου!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *